Resep Udang Balado Anti Gagal
Udang Balado. Udang balado is a traditional Indonesian dish consisting of peeled or unpeeled shrimps that are stir-fried in a combination of cooking oil and spicy sambal sauce. The dish is often enriched with the addition of lemongrass, quail eggs, tofu, potatoes, or green beans. As almost all balado dishes, this one is also very hot and fiery.
Udang balado or Sambal goreng udang is a hot and spicy shrimp dish commonly found in Indonesian cuisine. It is made of shrimp, either peeled or unpeeled, stir-fried in hot and spicy sambal paste in small amount of cooking oil. Udang Serabut is a fried Indonesian seafood dish that adds a delightful, spicy crunch to your meal.
Anda sedang mencari inspirasi resep udang balado yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal udang balado yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari udang balado, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan udang balado yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa.
Udang balado is a traditional Indonesian dish consisting of peeled or unpeeled shrimps that are stir-fried in a combination of cooking oil and spicy sambal sauce. The dish is often enriched with the addition of lemongrass, quail eggs, tofu, potatoes, or green beans. As almost all balado dishes, this one is also very hot and fiery.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah udang balado yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Udang Balado memakai 12 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Udang Balado:
- Siapkan 1/2 kg Udang.
- Siapkan Bumbu halus :.
- Ambil 4 bh Bawang putih.
- Gunakan 6 bh Bawang merah.
- Siapkan 7 bh Cabe merah (sesuai selera).
- Gunakan 3 bh Cabe rawit.
- Ambil 1 bh Kemiri (sesuai selera).
- Ambil Bumbu lainnya :.
- Gunakan 1 sdm Kecap manis.
- Siapkan Secukupnya Garam Gula.
- Gunakan Sedikit Penyedap.
- Siapkan Secukupnya Air.
Its name aptly translates to fibrous shrimp because the eggs that cover the shrimp are fried till it has a similar appearance to fiber. This is made possible by drizzling egg yolk into a deep fryer while stirring rapidly, giving the juicy sweet shrimps a yummy crackling exterior to indulge in. Udang Balado (Shrimp in Spicy Chili Sauce) originated from Padang, the western part of Sumatra island in Indonesia. The dishes from that region are always spicy and hot.
Cara menyiapkan Udang Balado:
- Kupas udang dan cuci bersih dgn tips berikut (lihat tips).
- Haluskan bumbu halus dgn blender atau di uleg.
- Tumis bumbu halus hingga harum.
- Masukkan udang. Tambahkan bumbu lainnya. Beri air secukupnya..
- Test rasa dan masak hingga matang.
There are many variations of balado (spicy chili sauce). It can be made using hard boiled egg, eggplant, or shrimp. You can practically turn anything into a balado dish with this sauce. Some of the more popular choices include eggplants, hard boiled eggs, tempe, and dendeng (deep fried thinly sliced beef). This shrimp/potato/stink bean combo is also a popular choice for this dish.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat udang balado yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!